Święto Siei w Wigrach - był tort rybny, zupa i wędzona sielawa (galeria zdjęć + wideo)

  • 07.09.2019, 18:01 (aktualizacja 07.09.2019, 18:54)
Święto Siei 2019
loadingŁaduję odtwarzacz...
Wędzona sielawa, przetwory rybne, zupa i tort rybny – to przysmaki, które serwowano w sobotę podczas tradycyjnego Święta Siei w Wigrach. Publiczność również dopisała.

Święto Siei organizowane jest nad jeziorem Wigry przy klasztorze kamedułów. Przy murach klasztornych stanęły w sobotę stragany z regionalnym jedzeniem: przetworami rybnymi, rybami wędzonymi, a także wędlinami, serami, nalewkami, miodem i pieczywem. Można było też kupić pamiątki regionalne. Imprezę od lat odwiedzają tysiące smakoszy ryb.

W tym roku główną atrakcją Święta Siei była zupa rybna ugotowana z ryb słodkowodnych. Każdy mógł dostać miseczkę do zjedzenia. W sumie rozdzielono jej ok. 150 litrów. "To zupa ugotowana z różnych ryb. W środku były kawałki sandacza, szczupaka, leszcza i pstrąga" - powiedział prezes Lokalnej Grupy Rybackiej Pojezierze Suwalsko-Augustowskie Cezary Cieślukowski.

Podczas Święta Siei LGR świętowała też swoje 10-lecie istnienia. Z tej okazji powstał tort rybny, który ważył ok. 20 kg i był wykonany z fileta siei, przekładanego chlebem tostowym z galaretką. Tortu mogli skosztować wszyscy uczestnicy imprezy.

"Jednym z naszych celów jest promowanie naszej tradycji, także naszego stylu żywienia, w którym ważną rolę odgrywają ryby. Na Suwalszczyźnie jest wiele jezior, dlatego jemy dużo ryb, a sieja czy sielawa to ryby szczególnie smaczne" – dodał Cieślukowski, który podczas imprezy rozdał uczestnikom kilkaset wędzonych sielaw..

JB

_
Podziel się:
Oceń:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.


Pozostałe